Samsung en de Android 9.0 P update: welke Galaxy’s? Een eerste, voorzichtige vooruitblik

Met de onthulling van Android ‘P’ door Google vraagt ook menig Galaxy telefoon-gebruik(st)er zich af of hij/zij de update zal krijgen. Samsung zelf laat traditiegetrouw natuurlijk nog niks los. Maar op basis van onze ervaring met het in kaart brengen van Samsung’s updates kunnen we alvast een voorzichtige inschatting maken.

Hieronder zullen we lijstjes bijhouden, met daarop de Galaxy telefoons die de update vrijwel zeker krijgen, en toestellen waarbij dit juist niet het geval is. En met ‘zeker’ bedoelen we in dit geval ‘de kans is volgens ons erg groot’. Het spreekt voor zich dat de hier geplaatste informatie niet op officiële uitspraken van Samsung zelf gebaseerd is. Bovendien kan en zal de onderstaande lijst in de loop van de komende maanden zeker wijzigen, als wij ‘m bijwerken op basis van nieuwe informatie.

Helemaal onderaan vind je straks tevens een overzicht van het Android P-gerelateerde nieuws, zoals dat de komende tijd steeds vaker voorbij zal komen.

Galaxy’s die de Android P-update zeer waarschijnlijk krijgen

Galaxy’s die de Android P-update zo goed als zeker níet krijgen

Wanneer?

Het is nu – mei 2018 – nog rijkelijk vroeg om te speculeren wanneer welke Galaxy de Android P-update zal krijgen. Een hand vol telefoons kunnen de beta-versie ervan draaien, maar voor het grote publiek zal Google de nieuwe versie pas tegen de herfst uitbrengen. Hopelijk krijgen we tegen die tijd ook eerste indicaties wanneer Samsung de updates wil gaan aanbieden.

In hoeverre de aanwezigheid van Google’s Project Treble op nieuwe telefoons zoals de Galaxy S9 zal zorgen voor snellere Android updates zal tegen die tijd moeten blijken. Tot nu toe merken we alleen dat Galaxy S9 updates kleiner zijn dan, bijvoorbeeld, Galaxy S8 updates. Of het straks wel allemaal wat sneller gaat? Eerst zien, dan geloven.

Nieuwe features

Android 9.0 P brengt flinke vernieuwingen naar het Android besturingssysteem. Zo kun je meer handelingen uitvoeren met gebaren, worden applicaties aan een scherper privacy-regime onderworpen, en moet het energieverbruik verder omlaag. Hoe dit alles zich straks precies naar Galaxy telefoons vertaalt is moeilijk te voorspellen. Samsung is meestal terughoudend met het grootschalig veranderen van de interface op bestaande telefoon – de meeste gebruik(st)ers zitten daar simpelweg niet op te wachten.

Vermoedelijk moeten we wachten tot een eerste beta-programma – waarschijnlijk op de Galaxy S9 – voor we een beeld krijgen hoe Android 9.0 er op Samsung telefoons echt uit zal zien, en wat er zoal aan vernieuwingen en veranderingen te beleven is.

Toelichting

Zoals gezegd komen onze inschattingen niet helemaal uit de lucht vallen. Sinds jaar en dag krijgen Samsung’s S-, A- en Note-series twee grote Android updates vanaf de release. De Galaxy S9 is dit jaar uitgebracht met Android 8.0 O(reo) aan boord, waardoor de update naar Android P dus de eerste grote Android update wordt. De Galaxy S8 en Note 8 werden gelanceerd met Android N(ougat), en kregen nog niet zo lang geleden beide een update naar Android O(reo). Voor die toestellen is Android P dus de tweede grote Android update. De Galaxy A8 moet de Oreo-update nog krijgen, maar de update naar ‘P’ wordt in 2019 de tweede grote update.

Toe nu toe bracht Samsung voor toestellen in de J-serie altijd één grote Android update uit – op de J3 uit 2016 na, die kreeg er geen. En telefoons als de Galaxy S7 krijgen dit jaar met de update naar Android Oreo hun tweede grote update. Een derde, naar Android P, zit er zeer waarschijnlijk dus niet meer in.

Het zou natuurlijk kunnen zijn dat Samsung tussen nu en 2019 haar updatebeleid verandert – bijvoorbeeld om populaire modellen langer te ondersteunen. Maar daarvoor zijn voorlopig geen aanwijzingen. Mochten deze wel opduiken, zullen we onze inschattingen op deze pagina natuurlijk aanpassen.

Let op: in dit artikel hebben we het over updates naar een nieuwe versie van het Android besturingssysteem. Galaxy telefoons krijgen natuurlijk ook de kleinere beveiligingsupdates. Deze komen maandelijks of per kwartaal, en dus vaker dan de grote updates. Zij blijven ook komen nadat een toestel de laatste grote Android update heeft gehad. Hoewel de Oreo-update de laatste grote update voor de Galaxy S7 is, blijft het toestel nog geruime tijd beveiligingsupdates ontvangen. Met andere woorden: ook als jouw Galaxy géén Android P-update krijgt, wil dat niet zeggen dat je straks helemaal geen updates meer zult ontvangen.

Nieuws

Hopelijk spoedig!

Het bericht Samsung en de Android 9.0 P update: welke Galaxy’s? Een eerste, voorzichtige vooruitblik verscheen eerst op Galaxy Club.